Kayseri Develi hangi boydan?
Yağmurbey köyü, Eratna Beylerinden Cafer Bey’in (1354-1355) kuruluş belgesinde geçmektedir. Oğuzların Kınık boyunun Karakeçili aşiretinin Develi aşiretinin gelip buraya yerleştiği bilinmektedir.
Kayseri Develi Ovası volkanik mi?
Develi Ovası, İç Anadolu Bölgesi’nde Kayseri ili sınırları içerisinde yer alan ve deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikte bulunan tektonik bir ovadır.
Kayseri Develi ne ovası?
Ovalar; Develi Ovası, İç Anadolu Bölgesi’nde Erciyes Dağları’nın güney ve güneybatısında yer alır. Kızılırmak’ın yukarı bölümünün en büyük ovasıdır ve Türkiye’nin en büyük ovalarından biridir.
Develi’nin eski adı nedir?
Develi, Kayseri ilinin şehir merkezinden sonraki en büyük yerleşim yeri olup, Orta Anadolu Bölgesi’nin Kızılırmak kesiminde yer almaktadır. Eski adı Everek’tir. Erciyes Dağı’nın 6 km güneyinde kurulmuştur.
Kayseri Develi Alevi mi?
Yedi Bucak Avşarlar’ın yanı sıra Sarıoğlan’ın Karaözü beldesinde ve Kayseri’nin Sarız, Pınarbaşı, Tomarza, Develi ve Felahiye ilçelerinde de Alevi nüfus bulunmaktadır. Özellikle bu ilçelerden şehre göç etmiş ve şehir kültürüne karışmış önemli sayıda Alevi kimliğine sahip insan Kayseri şehir merkezinde yaşamaktadır.
Develinin neyi meşhur?
Kış hazırlıkları Develi’de kadınların en önemli faaliyetlerindendir. Bunların başında pastırma, sosis, kavurma, erişte, pekmez, köfte, turşu, yufka yapımı, bulgur pişirme, gendi, sosis yapımı ve sebze kurutma gelmektedir.
Kayseri’de volkanik dağ var mı?
Erciyes Dağı, 3.917 metre yüksekliğiyle Orta Anadolu bölgesinin en yüksek dağı ve Türkiye’nin beşinci en yüksek dağıdır. Çapı yaklaşık 18 kilometre ve alanı yaklaşık 1.100 kilometrekare olan dağ, Kayseri’nin güneyinde bulunan volkanik bir kütledir.
Develi Ovası nasıl oluşmuştur?
Rakımı 1150 m.’dir. Develi Ovası tektonik bir çöküntü alanında yer almaktadır. Ovada ayrıca çevredeki dağlardan akan dere ve kar sularının taşması sonucu oluşan Sultan Sazlığı, Kurbağa, Dede ve Yay gölleri gibi bataklıklar ve göletler de bulunmaktadır.
Kayseri’de hangi göller var?
Kayseri’nin önemli gölleri; Bunlar Camiz Gölü, Çöl Gölü, Sarıgöl Gölü, Yay Gölü ve Tuzla Gölü’dür. Ayrıca farklı büyüklükte barajlar ve göletler bulunmaktadır. Bunlar; Ağcaşar, Akköy, Kovalı, Sarımsaklı, Selkapanı, Bahçelik, Sarıoğlan ve Yamula barajları ile Efkere, Karakuyu, Şıhlı, Tekir ve Zincidere göletleri.
Develi önceden nereye bağlıydı?
İlçemiz Selçuklular döneminde önemli bir yerleşim merkezi olup, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Anadolu’ya yerleşmiş; Selçuklular döneminden sonra Karamanoğlu Beyliği’ne katılmıştır. 1474 yılında Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Osmanlı hakimiyeti sırasında Develi, uzun süre Niğde Sancağı’na bağlı bir kaza olarak yönetilmiştir.
Everek ne demek?
Tarih. Şehrin tarihi ismi Everek olup Ermenicede Averak (harabe, yıkıntı) olarak geçmektedir.
Develi’nin rakımı kaçtır?
1.
Develi Ovası volkanik mi?
Volkanik alanlarda görülür. Bu ovalarda genellikle mineral bakımından zengin tüf topraklar yaygındır. En iyi örnek Türkiye’deki Develi Ovası’dır (Kayseri). Doğu Anadolu bölgesinde de bu tür ovalar vardır.
Kayseri hangi ilden ayrıldı?
Osmanlı Dönemi (1474) Kayseri, 1476 yılından itibaren Karaman Vilayeti’ne bağlı bir sancak merkezi olmuştur. 1839 yılında Bozok Vilayeti sınırları içinde yer almış, 1867 yılında ise bağımsız bir sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini almıştır.
Kayseri’de ermeniler nerede yaşadı?
Ermeni Kültür Mirasına Sahip Develi Cumhuriyet döneminde Ermenilerin cemaat olarak yaşadığı ender Anadolu kentlerinden biri olan Kayseri ilçesi, özellikle Develi, Everek ve Fenese olmak üzere Ermeni, Rum ve Müslüman mahallelerinden oluşuyordu.
Kayseri hangi oguz boyundan?
Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.
Develioğulları kimdir?
Sultan Alparslan’ın yeğeni olarak bilinen Dev Ali’nin soyundan gelenlere Develioğlu denirdi.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Kayseri Akkışla hangi Türk boyundan?
Kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, eldeki belgelere göre 1804 yılında Oğuzların Bayat boyuna bağlı konargöçer Kuzu Güdenli aşireti tarafından kurulan Akkışla, 6360 sayılı kanunla günümüzde 14 mahallesi bulunan bir kazadır.