Eğri kesim tekniği nedir?
Ahşap yüzeyindeki kabartmalı kısımların derin kavisli çizgilerle kesiştiği bir tekniktir.
Kakma tekniği nedir?
İntarsia tekniği: Mücevheratta, intarsia, metal işçiliğinin oluklarına veya yuvalarına ya da zemine, farklı cins ve renkteki metal veya taşların kakılmasıyla oluşturulan süslemedir.
Ağaç oyma tekniği nedir?
Ahşap oymacılığı, tahta levhaları istenilen şekilde kesme ve oyma işlemidir. Oyma, bir yeri oyularak derinleştirme veya kazıma işlemidir. Uzun zamandır anlamı karıştırıldığı için, şekillerin yüzeyi düz bırakarak “kesilmiş” olarak adlandırılması yanlıştır.
Kafes tekniği nedir?
KAFES TEKNİĞİ 14. yüzyılda Anadolu Selçuklu ahşap işçiliğinde özellikle minberlerin korkuluk ve taç kısımlarında kullanılan bir tekniktir. Ahşap kirişler geometrik üçgenler, yıldızlar vb. şekillerde şekillendirilebilir. Birbirlerine çekiçle vurularak bir şekil elde edilir. Genellikle minber korkuluklarına uygulanır.
Çentik tekniği nedir?
Bu teknik genellikle saç uçlarının uzunluğunda ufak farklar yaratmak için makasın ucu ve tıraş bıçağının kullanılmasını içerir. Saç uçlarındaki incelme derecesi elin tutuşuna ve kesim sayısına bağlı olarak değişir.
Ahşap süsleme teknikleri nelerdir?
Ahşap süsleme teknikleri; Kundekari tekniği (gerçek ve taklit kundekari), oyma tekniği (düz yüzey, yuvarlak yüzey, derin oyma, çift katlı, kavisli kesme tekniği), kabartma tekniği, kazıma tekniği, intarsia tekniği, tarsi tekniği, kafes tekniği, çıtalı kafes tekniği, kafes oyma tekniği (ajur), maşrabiye stili…
Savat tekniği nedir?
Savat, gümüş işlemeciliğindeki bir süsleme sanatıdır. Savat ustası, sanat eserini yerleştireceği gümüş eşyanın üzerine, kalem veya sert kalemle tasarladığı şekli çizer. Bu şekil Van Kalesi, Akdamar Kilisesi, Hoşap Kalesi olabileceği gibi kedi ve at gibi figürler de olabilir.
Kartopu tekniği nedir?
20. KAR TOPU TEKNİĞİ Bu, önce bir öğrencinin, sonra iki öğrencinin ve daha sonra ikişerli gruplar halinde artan sayıda öğrencinin bir problemi veya konuyu tartıştığı ve bu konuda bir karar aldığı bir tekniktir. Tartışma için belirli bir zaman dilimi belirlenmeli ve buna uyulmalıdır.
Kazima tekniği nedir?
Sgraffito, kalıplamadan sonra deri sertliğine ulaşmış yüzeyin çizilmesini içeren bir seramik dekorasyon yöntemidir. Bu yöntem astarlanmamış, renkli lamine veya sırlı yüzeylere uygulanabilir. Gravür tekniği sanatsal, dekoratif veya işlevsel biçimde uygulanabilir (Şekil 1).
Taş oyma sanatı nedir?
Açıklama: Taş işçiliği: mineral, taş, ahşap vb. Özel alet ve ekipmanlar kullanılarak malzemelerin yüzeylerini oyup delerek hazır şekiller, motifler ve nesneler üzerinde çalışma sanatı. Bu tür şekilleri ahşap ve taş parçaları üzerine yapmaya oymacılık, bu işle uğraşan kişiye oymacı, sanata ise yontma denir.
Kündekari sanatı nedir?
Künekari, yüzyıllardır uygulanan ve nesilden nesile aktarılan geleneksel bir ahşap işçiliği sanatıdır. Kundekari’nin amacı; altıgen, beşgen ve yıldız gibi çeşitli geometrik şekillerde kesilmiş küçük birbirine geçen ahşap parçaları kullanarak düz yüzeyler oluşturmaktır.
Dallanmış ağaç tekniği nedir?
Tanısal Dallı Ağaç (TDA) tekniği, öğrencilerin verilen ifadelere verdikleri doğru veya yanlış cevaplara dayanarak sonuçlar çıkarmalarına olanak tanıyan, geleneksel doğru yanlış tipi sorulara benzer alternatif bir ölçme ve değerlendirme aracıdır.
Maşrabiye nedir?
İslam coğrafyasında ortaya çıkan ve kullanılan Maşrabiye aslında bir mimari elemanın adıdır, ancak Türk sanat tarihi literatüründe bir tür ahşap tekniği olarak anılır. Bu tekniğin adı Arapçada “sert” (خرط) olarak bilinir. Arapça “sert” kelimesinin Türkçe karşılığı “torna”dır.
Kafes çarpımı yöntemi nedir?
Izgara çarpımı, İtalyan yöntemi, Çin yöntemi, Çin ızgara çarpımı, Gelosia çarpımı, elek çarpımı, Shabach, çapraz veya Venedik kareleri olarak da bilinir, iki çok basamaklı sayıyı çarpmak için bir ızgara kullanan bir çarpma yöntemidir. Izgara çarpımı, İtalyan yöntemi, Çin yöntemi, iki çok basamaklı sayının çarpımı olarak da bilinir, Çin ızgarası, Gelosia çarpımı, elek çarpımı, Shabach, çapraz veya Venedik kareleri olarak da bilinir, bir ızgara kullanan bir çarpma yöntemidir.
Kafes kiriş nedir?
Bir kafes, uç noktalarından bağlanan uzun ve ince elemanlardan oluşan bir yapıdır. Düzlemsel kafeslerde, tüm elemanlar ve yükler tek bir düzlemdedir ve genellikle çatılarda ve köprülerde kullanılır. Yukarıdaki şekilde, çatıdaki yükler düğüm noktalarında kafes sistemine aktarılır.
Burgu kesim tekniği ne işe yarar?
Salyangoz tekniği: Saçınızdaki üçgen blokları bükerek kıvırdıktan sonra makasın ucuyla alt üç parmak genişliğinden başlayarak her üç parmakta bir küçük noktalar halinde keserek doğal dokuyu artırma yöntemidir.
Kanal kesim tekniği ne işe yarar?
Kanal kesim tekniği; Saçtaki akış yönünü belirlemeye yardımcı olur. Makasın orta ve alt kısımlarında hafifçe kapatılarak saçta belirsiz kanallar oluşturulmasını içerir.
Oymacılık yapan kişiye ne denir?
Ahşap oymacılığı, özel kesme aletleri kullanılarak istenmeyen kısımları keserek ahşap malzeme üzerine çizim yapma sanatıdır. Bu sanatla uğraşanlara “Hakkak” denir.
Maşrabiye nedir?
İslam coğrafyasında ortaya çıkan ve kullanılan Maşrabiye aslında bir mimari elemanın adıdır, ancak Türk sanat tarihi literatüründe bir tür ahşap tekniği olarak anılır. Bu tekniğin adı Arapçada “sert” (خرط) olarak bilinir. Arapça “sert” kelimesinin Türkçe karşılığı “torna”dır.