İçeriğe geç

Abla Hangi Dilden Gelir

Eski dilde abla ne demek?

DLT’de kullanılan “aba” sözcüğü Türk lehçelerinde kardeş anlamında kullanılmaktadır: aba: abla, KYA-SA-SYAÖ-MİA; ablo: kız kardeş, KARDEŞ.

Eski Türklerde abla ne demek?

Türkler “abla” için “eke, apa, eçe, eke, eze, piçe, eye, ava, egeçi, epe, eceke, ece, eges, eciy, akka ve appa” gibi sözcükleri kullanmışlardır.

Ablanın anlamı ne?

Tanımadığınız yaşlı bir kadına veya kıza saygılı bir şekilde yaklaşmak.

Avrat hangi dilden gelir?

Etimoloji. Arapçada, awret (Arapça: عورة) genellikle “çıplaklık” anlamına gelen ‘-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urducada, “avrat” kelimesi Arapça “avret” kökünden türemiştir ve genellikle “kadın” anlamına gelir.

Uygurca abla ne demek?

Örneğin: aça (çatal), aça, a:ça (kız kardeş).

Abla Türkçe mi?

Eski Türkçedeki “abla, anne, nine” anlamına gelen apa kelimesinden gelir. Bu kelime çocuk dilinden gelmektedir.

Öz Türkçede kardeş ne demek?

Aynı ebeveynlerden gelenlere tam kardeşler denir. Hem aynı hem de farklı ebeveynlerden gelenlere anne tarafından kardeşler (aynı anne, farklı baba) veya baba tarafından kardeşler (aynı baba, farklı anne) denir. Farklı ebeveynlerden gelenlere ise yarı kardeşler denir.

Kırgızca abla ne demek?

Mahmut Gediz | Ece kelimesi Kırgızca’da kız kardeş anlamına geliyor. Kazakça’da ise kız kardeş yerine Apay kelimesi kullanılıyor.

Öz Türkçede amca ne demek?

Bilindiği üzere, “amca” kelimesinin Arapça karşılığı “am”dır. Bu açıklamanın etkili olduğu görülmüş ve yaygın olarak kabul görmüştür.

Ablanın eşi nedir?

Türkçe-İngilizce sözlükte kayınbirader teriminin anlamı

Aba abla demek mi?

aba (I) 1. isim, günlük dilde abla. 2. isim, günlük dilde anne.

Abla ne için kullanılır?

Bu ifade aşağıdaki durumlarda kullanılabilir: Diğer kişi daha yaşlıdır: “Sister” kelimesi diğer kişinin kendisinden daha yaşlı olduğunu ve kendisine saygı duyulduğunu belirtir. İsim bilinmediğinde: Diğer kişinin ismi bilinmediğinde, “sister” kelimesi geçici bir hitap şekli olarak kullanılabilir.

Hatun Türkçe mi?

Eski Türkçedeki “kraliçe” anlamına gelen χatun veya ḳatun kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Hotan-Saka kelimesi χattuna’dan veya aynı anlamına gelen Sogdian kelimesi χwatēn’den ödünç alınmıştır. Bu kelime, Sogdian kelimesi χwatāw “kral, hükümdar”ın dişil halidir. Bu kelime, Sogdian kelimesi χwa “kendi” ve Sogdian kelimesi tāw “güç, kuvvetli” kelimelerinin bir bileşiğidir.

Avrat demek ayıp mı?

Şemseddin Sami’nin sözlüğünde Kamûs-i Türkî adıyla geçen avrat kelimesi için; kelime Arapça olup; Birinci anlamında; insan vücudunu göstermenin ve bakmanın ayıp sayıldığı, namazda örtülmesi gereken yerler; ikinci anlamında; kadın, mer’e, zen; Üçüncü anlamında ise; kadın, eş20 şeklinde yazılmıştır.

Urı ne demek Eski Türkçe?

2. URI “insan”: Uri< ur-ı kelimesinin EDPT'de Eski Türkçede "insan" için kullanıldığı söylenir. J. Wilkens de "junge, ormancı, junge Mann = genç adam, oğul, genç adam (bkz. Mong. ori)" anlamından bahseder.

Kırgızca abla ne demek?

Mahmut Gediz | Ece kelimesi Kırgızca’da kız kardeş anlamına geliyor. Kazakça’da ise kız kardeş yerine Apay kelimesi kullanılıyor.

Eski Türkçe kardeş ne demek?

Türkçedeki “kardeş” (Anadolu ağızlarında kardaş > gardaş) sözcüğü, etimolojik olarak kardaş sözcüğünden türeyen, -daş isminden gelen isim yapım eki -daş’ın kar sözcüğüne eklenmesiyle ortaya çıkan bir kaynaşmanın örneğidir ve bu ekin yaygın türevleri arasında standtaş, arkadaş, boydaş, yoldaş, vatandaş, dildaş, inançlı kimse, ruh eşi, kafa dengi kişi…

Eski Türkçede kız kardeş ne demek?

§ 5. Kız (veya kız kardeş): jer, erkeğin karşıtı. = Eski Türk yazıtlarında k’z (Kültigin, ID24; II$9, 10; Uyug – Turan, arka yüz).

Eski Türkçede anne baba ne demek?

“Ögüm xatun, ulayu: Öğreniyorum, ekliyorum” cümlesi “Khatun benim annem, üvey annem, kız kardeşimdir” anlamına gelir. “Annesi ve babası” anlamına gelen Eski Türkçe bir cümle örneği verir: “Ögi:, kaη:”. “Ög teηri” “ana tanrıça” anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir