Temerrüt faizi hangi hallerde uygulanır?
A. Gecikme faizi, borçlunun borcun zamanında ifa edilmemesi nedeniyle geciktiği süre için alacaklıya ödemesi gereken faizdir. Sözleşmede aksi öngörülmediği takdirde gecikme faizi, vadenin sonunda ve belirli bir vade tarihi belirtilmemişse ihtar gününden itibaren işlemeye başlar (GTK md. 10).
Borçlunun temerrüdünün şartları nelerdir?
Buna göre, bir borçlunun temerrüde düşmesi için genel olarak dört koşul bulunmaktadır: Borcun muaccel olması, ifanın mümkün olması, alacaklıya ihtarda bulunulması ve ifa etmemenin geçerli bir hukuki sebebe dayanmaması.
Temerrüt faizi ne zaman talep edilir?
Temerrüt faizi genellikle borçlunun temerrüde düştüğü anda başlar ve temerrüdün sonuna kadar devam eder. Temerrüt faizinin talep edilebilmesi için, talebin ödenmesi mümkün, vadesi gelmiş ve uygulanabilir olmalıdır.
Alacaklı temerrüdü halinde alacaklı sözleşmeden dönebilir mi?
Alacaklının temerrüde düşmesinin özel sonuçları Sözleşmenin konusu bir edim yükümlülüğü ise borçluya sözleşmeden çekilme imkânı tanınır. Alacaklının yerine getirilmemiş borçların yerine getirilmesine katılması gerekmediğinden bu borçlarda alacaklının temerrüdü söz konusu olmaz36.
Temerrüt faizi için zarar şart mı?
Başka bir deyişle, kusur ve zararın temerrüt faizi şeklinde ispatlanması zorunlu olmamakla birlikte, borçludan temerrüt faizi dışında kalan zararın talep edilebilmesi için temerrüt tazminatı şartlarının varlığı gerekmektedir.
Temerrüt faizi hangi tür borçlarda söz konusudur?
Gecikme faizi, sözleşmede kararlaştırılmamış olsa bile, para borçlarının geç ödenmesinin doğal bir sonucudur (TBK m. 120; FK m. 121).
Alacaklı nasıl temerrüde düşer?
Borçlunun ifası, alacaklının yapacağı işlemler (örneğin, kabulden veya kendisinin yapacağı işlem ve davranışlardan vazgeçmesi) olmaksızın mümkün olmazsa, alacaklı temerrüde düşer. Alacaklının temerrüdü, alacaklının ifada iş birliği (yardımlaşma) yükümlülüğü altına girdiği bir işleme dayanır.
Alacaklıyı temerrüde düşürmek için ihtar gerekir mi?
İyi niyetle bir hatırlatma beklenmediği durumlarda, borçlunun bir hatırlatmaya gerek kalmadan temerrüde düştüğü varsayılır. Örneğin, borcun ne zaman ödenmesi gerektiğini borçlunun bilmesi gerekiyorsa ve alacaklının bilmesi gerekmiyorsa, borcunu zamanında ödemeyen borçlu, bir hatırlatmaya gerek kalmadan temerrüde düşer.
Müspet zarar hangi hallerde istenir?
Müspet zarar, alacaklının ifadan vazgeçerek zararının tazminini talep etmesiyle oluşur; sözleşme sona ermez, ancak alacaklının müspet zararının tazminini talep etme hakkı, alacaklının ifasını talep etme hakkıyla yer değiştirir.
Temerrüt faizi yüzde kaçı aşamaz?
“Sözleşmede uygulanacak yıllık temerrüt faizi oranı kararlaştırılmamışsa, faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir. Sözleşme ile belirlenecek yıllık temerrüt faizi oranı, birinci fıkraya göre belirlenen yıllık temerrüt faizi oranını yüzde yüz geçemez.
İcra takibinde sonradan faiz istenebilir mi?
Alacaklının daha önce başlattığı takipte eksiklik talep etmesi ve talebinin sınırlı olması nedeniyle bu dosyada talep edemediği kalan faiz alacaklarını yeni bir icra takibi kapsamında talep etmesinin önünde hukuki bir engel bulunmamaktadır.
Temerrüt hükümleri nelerdir?
Temerrüt; Bu, bir borçlunun kredi sözleşmesinde kararlaştırılan şartlara uygun olarak borçlarını borç verene ödeyememesi durumudur. Finansal yükümlülükleri yerine getirememe, borçlu için kredibilitesinde azalma, yasal işlem ve hatta iflas gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Borçlunun temerrüdünün sonuçları nelerdir?
Maddeye göre; Temerrüde düşen borçlu, kusurlu olmadığını ispat etmediği takdirde, borcun geç ifasından dolayı alacaklıya verdiği zararı tazmin etmekle yükümlüdür. Maddede açıkça belirtildiği üzere, temerrüdün ilk sonucu gecikme tazminatıdır. Bu tazminatın verilebilmesi için ön koşul kusur şartıdır.
Alacaklı borçlunun iflasını isteyebilir mi?
Borçlunun borcundan kurtulmak için kaçması, alacaklıların haklarına tecavüz eden hileli işlemlerde bulunması veya buna teşebbüs etmesi ya da icra takibi sırasında mal varlığını gizlemesi hâlinde alacaklı, borçlunun iflasını doğrudan doğruya isteyebilir.
Alacağın muaccel olması ne demek?
Acil; peşin ödenmiş; vadesi gelmiş; ödenmesi gereken hale gelmiş.
Temerrüt faizi yüzde kaçı aşamaz?
“Sözleşmede uygulanacak yıllık temerrüt faizi oranı kararlaştırılmamışsa, faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir. Sözleşme ile belirlenecek yıllık temerrüt faizi oranı, birinci fıkraya göre belirlenen yıllık temerrüt faizi oranını yüzde yüz geçemez.
3095 sayılı kanuni faiz ve temerrüt faizi nedir?
Öte yandan, 21 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 8485 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 3095 sayılı Kanun kapsamında %9 olan temerrüt faiz oranı, 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yıllık %24 olarak revize edilmiştir.
2024 temerrüt faizi ne kadar?
21.05.2024 tarihli ve 32552 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizi Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde düzenlenen kanuni faiz oranının 01.06.2024 tarihinden itibaren yıllık %24 oranında uygulanmasına karar verilmiştir.
Temerrüt faizi neden olur?
Ceza türlerinden biri, genellikle borçlunun ödemeleri temerrüde düşürmesi veya kararlaştırılan vade tarihini karşılamaması durumunda uygulanan gecikme faizidir. Bu tür faiz, sözleşmenin şartlarına göre belirlenen bir oranda hesaplanır ve finansal kuruluşlara veya alacaklılara yapılan geç ödemeler için tazminatı temsil eder.