Balâ soyu nereden gelir?
Kafkasya bölgesinden Anadolu’ya göç eden Türkler, Anadolu’nun yaylalarını kendilerine yurt edindiler. Kafkas göçmenlerinden oluşan bir grup, günümüzde Bala olarak bilinen bölgeye gelerek Kartal Dağları’na yerleştiler ve bu yerleşim yerine Kartaltepe adını verdiler.
Balâ hangi boydan gelir?
Bala ilçesi ve 21 köydeki tüm halk Bozulu Türkmen’dir. Türkmen Oğuz’un Bayındır aşiretinden gelmektedirler. Bozulu Türkmen’in en büyük aşiretlerinden biri olan Tabanlı aşiretine mensupturlar.
Ankara Balâ halkı Kürt mü?
Balâ ilçesi ve 21 köyde yaşayanların tamamı Bozulu Türkmen’idir. Türkmen Oğuz’un Bayındır boyundan gelmektedirler.
Balâ’nın neyi meşhur?
Küre ve Beynam dağlarının yamaçlarında ormanlık alanlar görülür. Beynam ormanları ve Kesikköprü Barajı hem Ankara hem de Balâ ilçesinde önemli rekreasyon alanlarıdır.
Balâ ne demek kökeni?
Yorum yapan tüm kullanıcılarımıza teşekkür ederiz. Bala kelimesinin anlamı “oğul”dur. Oğul, torun anlamına gelir. Çoğunlukla Azerbaycan halkı tarafından kullanılan bir kelimedir.
Eski Türkçede Balâ ne demek?
Eski Türkçedeki bala kelimesinden gelir; “yavru kuş, yavru hayvan”.
Türk olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Balâ ismi nereden gelir?
Bala ismi çocuk, bebek, küçük oğlan, yüksek, özgür, yavru kuş anlamına gelir. Osmanlı İmparatorluğu’nda yüksek bir resmi rütbe anlamına da gelen Bala, Osmanlı Türkçesi’nde “Bâlâ” olarak yazılır.
Türkler hangi soydan gelir?
10. yüzyılda Orta Asya’dan, çoğunlukla İran üzerinden Anadolu’ya yerleşen, özellikle Oğuz Türkmenleri olmak üzere birçok kabile Türkler adı altında gruplandırılmıştır. Türk adı, Göktürk döneminden beri Orta Asya’daki Türk ırkının Türkçe konuşan topluluklarının ortak adı olmuştur.
Kürtler aslen nereden geldi?
Kürtler, Orta Doğu’nun yerli (otokton) halklarından biridir. Anavatanları Yukarı Mezopotamya ve Zagros Dağları çevresidir. Yaşadıkları bölge uzun süre yerel isimlerle biliniyordu. Sasaniler döneminde Kürtlerin yaşadığı yerlere ilk olarak Kurdabad deniyordu ve Büyük Selçuklular döneminde Batı İran’a Kürdistan deniyordu.
Kürtler hangi boydan gelir?
Elimizdeki bu dil belgesi, Kürtlerin dil bakımından Oğuzların (Boğduz ve Becen adlı iki boy) torunları olduğunu da teyit etmektedir; Ankara’da yeni yayımlanan broşürümüzde de belirtildiği gibi: “Çalışmaların sonucu tarih, milli destanlar ve geleneklere dayanmaktadır:
Ankara’nın hangi ilçesi Kürt?
Haymana, başkent Ankara’da Kürt nüfusunun en yoğun olduğu ilçedir. AKP, ilçede 15 yıldır yapılan tüm yerel ve parlamento seçimlerinde seçmenin tercihi olmuştur.
Balâ Alevi mi?
Bala ilçesi ve 21 köydeki tüm halk Bozulu Türkmen’dir. Türkmen Oğuz’un Bayındır aşiretinden gelmektedirler. Bozulu Türkmen’in en büyük aşiretlerinden biri olan Tabanlı aşiretine mensupturlar.
Balâ eskiden nereye bağlıydı?
Bala ilçesi daha önce merkez olan Karaali’ye bağlıyken, zamanla Karaali ilçesi tarafından yutularak Bala ilçesine bağlanmıştır. Ankara’nın eski ilçelerinden biri olan Bala’da Hasanoğlan ve Elmadağ gibi yerleşim yerleri de bulunmaktaydı. Bala çevresindeki en eski yerleşim yeri, merkez olan Karaali kasabasıydı.
Balâ’da kaç köy var?
İlçenin 2016 Belediye Tüzüğüne göre 21 Bozulu Türkmen köyü, 2 Türkmen Abdal köyü, 8 Türk köyü, 1 Kazan Tatar Türk köyü ve 15 Kürt köyü olmak üzere toplam 47 köy (mahalle) bulunmaktadır.
Balâ ismi nereden gelir?
Bala ismi çocuk, bebek, küçük oğlan, yüksek, özgür, yavru kuş anlamına gelir. Osmanlı İmparatorluğu’nda yüksek bir resmi rütbe anlamına da gelen Bala, Osmanlı Türkçesi’nde “Bâlâ” olarak yazılır.
Balâ’nın kaç tane köyü var?
İlçenin 2016 Belediye Tüzüğüne göre; 21 Türkmen Bozulus köyü, 2 Türkmen Abdal köyü, 8 Türk köyü, 1 Kazan Tatar Türk köyü ve 15 Kürt köyü olmak üzere toplam 47 köy (mahalle) bulunmaktadır.
Abazlı köyü Alevi mi?
Türkmen/Yörük kökenlidirler.
Balâ nerenin?
Ankara Büyükşehir Belediyesini oluşturan bu ilçeler: Akyurt, Altındağ, Ayaş, Balâ, Beypazarı, Çamlıdere, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, On, Mamak, Nallıhan, Polatlı , Pursaklar, Sincan, Şereflikoçhisar ve Yenimahalle.